Kamienie naturalne na blat kuchenny

Subskrybuj, żeby czytać dalej

Dołącz do społeczności Dobrego Projektanta i uzyskaj dostęp do pełnej zawartości platformy. Wybierz plan dopasowany do twoich potrzeb.

Dołącz do nas

Wiedza projektowa

Bogactwo natury jest niesamowite, dlatego wybór kamienia na blat kuchenny nie jest prosty! Kolory, wzory i właściwości kamieni różnią się w zależności od tego, skąd dany materiał pochodzi. W Polsce mamy przede wszystkim granit strzegomski o twardości miękkiego marmuru. Dlatego architekci chętnie sięgają po kamienie z innych rejonów świata – kwarcyt, marmur czy onyks.

Kamień, z którego chcemy wykonać blat kuchenny, musi być twardy, wytrzymały, odporny na plamy i uszkodzenia powstające w wyniku kontaktu z niektórymi często używanymi w kuchni produktami, takimi jak sok z cytryny czy buraka, wino itp., odporny na zarysowania i odbarwienia od wysokiej temperatury. Warto też wybrać taki wzór kamienia, na którym nie będzie widać okruszków i plam z wody. Najważniejsze, żeby było nie tylko pięknie, ale też praktycznie.

Zobacz również: