Kamienie naturalne na blat kuchenny
Dostępne w Subskrybcji
Dołącz do społeczności Dobrego Projektanta. Korzystaj z darmowej Bazy Wiedzy na platformie oraz na koncie @dobry_projektant na Instagramie.
Strona głównaWiedza projektowa
Bogactwo natury jest niesamowite, dlatego wybór kamienia na blat kuchenny nie jest prosty! Kolory, wzory i właściwości kamieni różnią się w zależności od tego, skąd dany materiał pochodzi. W Polsce mamy przede wszystkim granit strzegomski o twardości miękkiego marmuru. Dlatego architekci chętnie sięgają po kamienie z innych rejonów świata – kwarcyt, marmur czy onyks.

Kamień, z którego chcemy wykonać blat kuchenny, musi być twardy, wytrzymały, odporny na plamy i uszkodzenia powstające w wyniku kontaktu z niektórymi często używanymi w kuchni produktami, takimi jak sok z cytryny czy buraka, wino itp., odporny na zarysowania i odbarwienia od wysokiej temperatury. Warto też wybrać taki wzór kamienia, na którym nie będzie widać okruszków i plam z wody. Najważniejsze, żeby było nie tylko pięknie, ale też praktycznie.