Kamienie naturalne na blat kuchenny
Wiedza projektowa
Bogactwo natury jest niesamowite, dlatego wybór kamienia na blat kuchenny nie jest prosty! Kolory, wzory i właściwości kamieni różnią się w zależności od tego, skąd dany materiał pochodzi. W Polsce mamy przede wszystkim granit strzegomski o twardości miękkiego marmuru. Dlatego architekci chętnie sięgają po kamienie z innych rejonów świata – kwarcyt, marmur czy onyks.

Kamień, z którego chcemy wykonać blat kuchenny, musi być twardy, wytrzymały, odporny na plamy i uszkodzenia powstające w wyniku kontaktu z niektórymi często używanymi w kuchni produktami, takimi jak sok z cytryny czy buraka, wino itp., odporny na zarysowania i odbarwienia od wysokiej temperatury. Warto też wybrać taki wzór kamienia, na którym nie będzie widać okruszków i plam z wody. Najważniejsze, żeby było nie tylko pięknie, ale też praktycznie.
Kwarcyt – wzory i kolory
Najlepszą opcją jest kwarcyt – to kamień naturalny, który dzięki spoiwu – rekrystalizowanej krzemionce – ma twardą, zbitą strukturę. Oddzielenie gołym okiem poszczególnych ziaren jest niemożliwe. Kwarcyt powstaje w sposób metamorficzny, w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej ok. 300 stopni Celsjusza, co sprawia, że ma zwartą, spieczoną strukturę, która przetrwa wszelkie kuchenne rewolucje.
Występuje w szerokiej gamie barw i wzorów. Do wyboru mamy m.in. grafitowy Azul o niesamowitej strukturze przypominającej nocne, rozgwieżdżone niebo czy Fantasy Quartz – również ciemny, jednak z wyraźnymi jasnymi fragmentami, które przywodzą na myśl morskie fale. W kwarcycie Patagonia dominuje kolor beżowy, ma też elementy przezierne, czarne punkty i rude żyły, z kolei Sendalitus jest głównie brązowy, a Cristallo Blue – niebieski. Szukając kamienia o bardziej subtelnym wzorze, warto zwrócić uwagę na biało-beżowy Taj Mahal lub Mont Blanc – biały z cienkim, szarym użyleniem.
Granit na blat kuchenny
Kolejnym kamieniem nadającym się idealnie na blat w kuchni jest granit. To skała magmowo-głębinowa – powstaje w wyniku zastygnięcia magmy na głębokości kilku lub kilkunastu kilometrów w skorupie ziemskiej. Dzięki temu – podobnie jak kwarcyt – jest bardzo twardy, ma jednak zupełnie inny charakter. Wizualnie jest dużo cięższy, jednorodny, nie ma wyraźnego użylenia i zdobień. Ze względu na właściwości – wysoką odporność i wytrzymałość, granit kiedyś był używany jako podstawowy kamień budulcowy. Z czasem jednak zyskał na znaczeniu i dziś znajduje szerokie zastosowanie we wnętrzach, m.in. właśnie na blatach kuchennych czy łazienkowych, gdzie najlepiej się sprawdza w wykończeniu matowym lub antykowanym.
Podobnie jak w przypadku kwarcytu, granit jest bardzo zróżnicowany pod względem kolorów i wzorów, np. Labrador Antico to brązowy kamień z niebieskimi oczkami kwarcu, Marron Kongo Antique Brown – granit, który udaje moro w kolorze chłodnego brązu czy niesamowity Black Taurus, z kontrastowym połączeniem czerni i beżu wpadającego w złoto.
Marmurowy blat w kuchni
Prawdopodobnie wielokrotnie spotkaliście się z opinią, że marmur nie nadaje się do kuchni, ponieważ łatwo uszkodzić jego powierzchnię. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, takim jak nanotechnologia, można go zaimpregnować. Polega to na nałożeniu na powierzchnię marmuru niezwykle cienkiej warstwy tworzącej kwarcowe utwardzenie kamienia. Warto jednak wiedzieć, że nawet o taki marmur trzeba bardzo dbać. Jego powierzchnia zmatowi się od kontaktu z sokiem z cytryny i każdego detergentu, który ma w składzie kwasek cytrynowy. Dlatego, jeśli decydujemy się na marmur, najlepiej postawić na matowe wykończenie.
Marmur jest kamieniem najbardziej eleganckim, mającym niepowtarzalny rysunek i kolory, które różnią się w zależności od pochodzenia materiału. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów jest biały marmur z szarym użyleniem, np. Calacatta czy Bianco Carrara. Inne niesamowite wersje kolorystyczne, to zielony Verde Guatemala, beżowy Breccia Sarda, Paonazzo – biały z brązowymi żyłami czy czarny z białym użyleniem, Nero Marquina.
A może blat z onyksu?
Nazwa „onyks” pochodzi z greki i oznacza „pazur”. To metafora cech tego kamienia, który jest twardy, a jego krawędzie są ostre jak pazury. Onyksowi od wieków przypisuje się niezwykłą moc oddziaływania na równowagę emocjonalną, odwagę i mądrość. Ma również niezwykłą moc we wnętrzach – wygląda zjawiskowo! Jest to kamień półszlachetny (co za tym idzie – drogi), lekko przezierny, ma głębię, którą wspaniale można wydobyć za pomocą podświetlenia płaszczyzny od spodu. Onyks jest bardzo twardy, ale również kruchy jak szkło, dlatego decydując się na wykonanie z niego blatu warto pamiętać, aby nie wysuwać go poza lico szafek kuchennych, gdzie mógłby być narażony na obtłuczenia. Choć onyks kojarzy się przede wszystkim z kolorem czarnym, występuje też w innych, bardzo intensywnych kolorach, np. niebieskim, żółtym czy różowym.
Materiały mineralne i konglomeraty
Na blatach kuchennych sprawdzą się również materiały mineralne, takie jak Lapitec® – jedyny na świecie certyfikowany kamień syntetyzowany, dający ogromne możliwości w projektowaniu nie tylko blatów, ale też okładzin i podłóg. Zwłaszcza w wersji lekko strukturalnej jest odporny na chemię, zabrudzenia, plamy i wysoką temperaturę. Doskonale sprawdza się w kuchni, ponieważ jest antybakteryjny.
Tańszą alternatywą kamienia naturalnego jest konglomerat (zmielony kamień z domieszką np. żywicy epoksydowej) – materiał wytrzymały, odporny na zabrudzenia i plamy, dobrze odwzorowujący rysunek prawdziwych kamieni.